Forum Stowarzyszenia MyCork
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?
29 July 2015, 23:06:46

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
446,148 wiadomości w 33,088 wątkach; wysłane przez 6,856 użytkowników
Najnowszy użytkownik: YaniraHild
* Strona główna Pomoc regulamin / rules Szukaj Kronika MyCork Zaloguj się Rejestracja
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: Sos do miesa - ciemny - jak zrobic 0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Sos do miesa - ciemny - jak zrobic  (Przeczytany 52474 razy)
olaczarna
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
17. Apr. 2006
wiadomości: 2241


« : 08 October 2010, 16:58:41 »

gdy robi sie gulasz, bitki, czy miesko duszone - jak zrobic sos ciemny - taki jak pieczeniowy?
Nie uzywam weget i zadnych gotowych przypraw, sosow w proszku - chodzi mi tylko o naturalne metody - da sie tak? Ja nie umie...
Jesli ktos wie jak to zrobic prosze o rade, wskazowki, przepis....
Zapisane

Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani...
mała233
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
11. May. 2010
wiadomości: 105



« Odpowiedz #1 : 08 October 2010, 17:18:17 »

hej Very Happy
mi zawsze wychodzi ciemny sos, mięso tylko z solą i pieprzem, mocno przysmaż, jak już będzie mocno wypieczone dodaj pokrojoną cebulę, piecz dalej , mieszaj, jak cebulka się zesmaży zalej wodą, dodaj parę liści laurowych( 2-3) i kilka ziaren ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu Very Happy
nic więcej nie dodaje, no może z dwa suszone grzybki i sos pychotka, na końcu zaciągnij mąką Very Happy
Zapisane
dex
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Użytkownik od:
26. Oct. 2005
wiadomości: 4460


jeszcze jeden post i będę nadguru! jupi


« Odpowiedz #2 : 08 October 2010, 17:29:17 »

może przypal mąkę na teflonie (bez tłuszczu).
google nic nie mówi  ?
Zapisane

Be aware of what you are about to post below my reply as I'm being Guru, having connection with administration and there's only one post left before my range gets upgraded!!!
olaczarna
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
17. Apr. 2006
wiadomości: 2241


« Odpowiedz #3 : 08 October 2010, 17:37:53 »

hej Very Happy
mi zawsze wychodzi ciemny sos, mięso tylko z solą i pieprzem, mocno przysmaż, jak już będzie mocno wypieczone dodaj pokrojoną cebulę, piecz dalej , mieszaj, jak cebulka się zesmaży zalej wodą, dodaj parę liści laurowych( 2-3) i kilka ziaren ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu Very Happy
nic więcej nie dodaje, no może z dwa suszone grzybki i sos pychotka, na końcu zaciągnij mąką Very Happy

no tak robie - moze nie smaze miesa az tak mocno, no i nie zaprawiam nigdy maka - zageszczam sos ziemniakiem - i tak jest jasny....jadlam kiedys taki sos u znajomej - byl pyszny, ale z torebki hahhahah

może przypal mąkę na teflonie (bez tłuszczu).
google nic nie mówi  ?

no z tym nie probowalam..moze...dzieki

Zapisane

Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani...
mała233
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
11. May. 2010
wiadomości: 105



« Odpowiedz #4 : 09 October 2010, 11:49:40 »

postaraj się mocno przypiec ale nie spal Very Happy i z cebula mocno zesmaż, mąkę ja smażę na patelni z łyżeczką masła
Zapisane
milenah21
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
13. Aug. 2008
wiadomości: 193



« Odpowiedz #5 : 09 October 2010, 12:20:58 »

No właśnie nawet jak się przypali-ale nie spali na węgiel Wink -to też to można odratować-i będzie ciemniejszy sos,a mąkę najpierw mieszam z wodą i dopiero to dodaję do mięsa.
Zapisane
olaczarna
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
17. Apr. 2006
wiadomości: 2241


« Odpowiedz #6 : 12 October 2010, 13:17:36 »

dzieki za rade...a jak smazycie make na patelni to potem juz bez rozrabiania dodajecie do miesa?
Zapisane

Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani...
milenah21
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
13. Aug. 2008
wiadomości: 193



« Odpowiedz #7 : 13 October 2010, 10:28:09 »

wydaje mi się,że trzeba rozrobic z wodą i dopiero do mięsa Rolling Eyes raczej tak... Smile
Zapisane
dex
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Użytkownik od:
26. Oct. 2005
wiadomości: 4460


jeszcze jeden post i będę nadguru! jupi


« Odpowiedz #8 : 13 October 2010, 16:19:46 »

przecież jest kilka opcji. JAk kiedy tylko zagescic to z zimna wodą ale jak chcemy zmienić kolor to przypalamy na patelni.
Zapisane

Be aware of what you are about to post below my reply as I'm being Guru, having connection with administration and there's only one post left before my range gets upgraded!!!
conani
Gość
« Odpowiedz #9 : 16 May 2012, 12:07:30 »

http://penelope.jamute.pl/?p=486           stary temat,ale moze sie przydac Very Happy

Dodano: 16 May  2012, 12:15:04
albo to http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/sosy/sos-hiszpa%F1ski-na-ko%B6ciach-.html
« Ostatnia zmiana: 16 May 2012, 12:15:04 wysłane przez conani » Zapisane
olaczarna
Guru
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
17. Apr. 2006
wiadomości: 2241


« Odpowiedz #10 : 16 May 2012, 22:41:21 »

zawsze sie przyda
Zapisane

Wszyscy jestesmy psychiczni, ale nie wszyscy zdiagnozowani...
tatarka
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Oct. 2008
wiadomości: 511


« Odpowiedz #11 : 17 May 2012, 01:09:35 »

ciemny sos mozna zrobic na kilka sposobow:
-sliwki kalifornijskie-przepyszny-dorzuc pokrojone sliwki do miesa i pozwol im sie rozgotowac-super kolor i smak.
-grzyby
-zasmazona czerwona cebula+ kilka kropli sosu sojowego

ciemny koror uzyskasz tez wrzucajac do sosu kawalek liscia z czeronej kapusty-obgotuj go razem z innymi warzywami i wyjmij.
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: Sos do miesa - ciemny - jak zrobic « poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!