Forum Stowarzyszenia MyCork
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?
02 August 2015, 05:23:02

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
446,187 wiadomości w 33,097 wątkach; wysłane przez 6,884 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Steve96Y4
* Strona główna Pomoc regulamin / rules Szukaj Kronika MyCork Zaloguj się Rejestracja
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: Jak upiec szynke - pilne ? 0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Jak upiec szynke - pilne ?  (Przeczytany 3953 razy)
parszywek
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
16. Jan. 2010
wiadomości: 504


ŻYJ I DAJ ŻYĆ INNYM...


« : 31 October 2010, 16:04:45 »

ma ktos fajny malo skomplikowany pomysl?
Zapisane

Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym ...
gosnow
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Jul. 2007
wiadomości: 530



« Odpowiedz #1 : 31 October 2010, 16:15:16 »

nacierasz przyprawami, wszystkim co lubisz Wink( wegeta, czosnek,listek laurowy,ziarnka pieprzu,ziele angielskie..........................) , odstawiasz na kilka godzin do lodowki ( jesli nie masz czasu na odstawianie, pieczesz od razu ), wkladasz do worka do pieczeni i pieczesz do czasu jak bedzie mieciutka...jesli lubisz podpieczona, nacinasz worek .prosta i smaczna.
Zapisane

Nigdy się nie tłumacz — przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
parszywek
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
16. Jan. 2010
wiadomości: 504


ŻYJ I DAJ ŻYĆ INNYM...


« Odpowiedz #2 : 31 October 2010, 21:28:30 »

dzieki gosnow !! mam czas na lodowke,pichce dopiero jutro.dam znac jak smakowala....jeszcze na ile stopni w tym piekarniku?
Zapisane

Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym ...
gosnow
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Jul. 2007
wiadomości: 530



« Odpowiedz #3 : 31 October 2010, 22:16:55 »

wkladaj do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz okolo 1,5 godziny Smile
Zapisane

Nigdy się nie tłumacz — przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
gosnow
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Jul. 2007
wiadomości: 530



« Odpowiedz #4 : 31 October 2010, 22:23:40 »

i jesli masz czas do jutra to zrob to w marynacie....do wody dosypujesz sol,listek laurowy,ziele angielskie,czosnek, szyneczka przejdzie przyprawami i bedzie ......palce lizac.....a i zapomnialam....dobrze zebys mial sol peklowa....dodaje koloru szyneczce Wink
Zapisane

Nigdy się nie tłumacz — przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Anioł_Stróż
Stały bywalec
*
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
18. Feb. 2008
wiadomości: 170



« Odpowiedz #5 : 31 October 2010, 22:56:07 »

Skórę nacinamy ostrym nożem w kratkę.
Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy nimi mięso ,ziele angielskie,lisc laurowy.czosnek,sól pieprz najlepiej odstawic na noc do lodówki.Pieczemy 30 minut na każde 500g mięsa + 30 dodatkowych minut
jeżeli chcesz zrobic szynke na "ala irlandzki sposób"to oni nabijaja szynke clovesami to tzn goździkami robią miodowo(90%) musztardowy(10%") miks i nakładają na szynkę po ugotowaniu i wkładają do lodówki by zastygła tak robią honey mustard szynkę dobra na kanapkę.
Zapisane
multimastach
Autorytet
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Użytkownik od:
10. Feb. 2008
wiadomości: 1373


bzdóropisaż - miszcz ortografji


« Odpowiedz #6 : 01 November 2010, 00:00:38 »

Szyneczke palce lizac robię w sposób następujący
Pastę wykonuję rozcierając rozdrobnioną kolendrę, ziele angielskie i czosnek, dodaję soli gruboziarnistej, pieprzu, mielonego kminku, oliwę, rozcieram do momentu uzyskania jednolitej masy którą nacieramy mięso przed uformowaniem.
Glazurę robię z płynnego miodu i łagodnej musztardy... Po podlaniu glazurą natartej i uformowanej szynki mozna obłożyć ją gałką rozmarynu, tymiankiem, kminkiem i liściem laurowym.... następnie związać w siateczkę... zostawić odrobinę glazury na podlewanie mięsa podczas pieczenia

Pamiętaj żeby uformować mięcho w ciasną główkę i owinąć cienkim sznureczkem w siateczkę o niewielkiejśrednicy oczek, dzieki temu szyneczka jest bardzo soczysta i zarazem zwarta przez co ładnie się ją po upieczeniu porcjuje... nie rozłazi się na strzępy. Ponacinaj wcześniej skórę wieżchnią, żeby mięsko wypuściło na zewnątrz nadmiar soków
Podczas pieczenia uzupełniaj wywar na dnie brytwanki żeby nie zeschła się w czasie pieczenia, zeschnięta może być jak podeszwa ...
« Ostatnia zmiana: 01 November 2010, 00:02:18 wysłane przez multimastach » Zapisane

Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej. Ach..trąbko gdybyś była pompką, to bym zaraz, teraz, nadmuchał materac
parszywek
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
16. Jan. 2010
wiadomości: 504


ŻYJ I DAJ ŻYĆ INNYM...


« Odpowiedz #7 : 01 November 2010, 23:27:45 »

dzieki za superowe przepiski,od dzis tylko szyneczke w........am am am   !
Zapisane

Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym ...
Strony: [1] Do góry Drukuj 
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: Jak upiec szynke - pilne ? « poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!