Forum Stowarzyszenia MyCork
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?
03 September 2010, 10:55:40

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Stowarzyszenie MyCork zaprasza:

Koncert - Stare Dobre Małżeństwo w Cork!

.... (click) ....
239,044 wiadomości w 23,466 wątkach; wysłane przez 9,936 użytkowników
Najnowszy użytkownik: web27
* Strona główna Pomoc regulamin / rules Szukaj Kronika MyCork Zaloguj się Rejestracja
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Off Topic  |  Wątek: Zginela Polka po upadku z Cliffs of Moher 0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zginela Polka po upadku z Cliffs of Moher  (Przeczytany 2515 razy)
change
Autorytet

« : 12 November 2006, 23:16:13 »

Ku przestrodze:

Woman dies in hospital after falling from Cliff of Moher
16:51 Sunday November 12th 2006
 A 35-year-old woman who fell 600ft into the sea from the Cliffs of Moher has died in hospital in Galway this afternoon.
The woman had been rescued by the Shannon rescue helicopter within an hour of her fall and was airlifted to University Hospital Galway where her condition was initially described as 'grave'.

However, the woman, who is believed to be from Poland but living in Dublin, died from her injuries less than an hour later.

The woman had been visiting the tourist attraction with a friend who raised the alarm after a freak gust of wind pushed her over the edge.

Gardai are treating the incident as a tragic accident.

Link do relacji z RTE1.

Ciekawe ilu jeszcze Polakow spotka ten nieszczesny los na Cliffs of Moher. Patrzac na liczbe Polakow odwiedzajacych to miejsce i ich poswiececenie przy pozowaniu do zdjec znad krawedzi (nie mylic z KFA) polska lista ofiar bedzie sie wydluzac.
janiii
Guru

« Odpowiedz #1 : 13 November 2006, 02:18:35 »

Cytuj z: "change"
(nie mylic z KFA)
Gdyby mnie tam nie bylo, powiedzialbym ze wyczuwam w tym stwierdzeniu ironie ...
...ale bylem i widzialem ludzi totalnie nie przygotowanych. Kobiety w butach na obcasach i facetow w trampkach.
Widocznie u niektorych instynkt przetrwania dawno zaginal...

Tomek398
Moderatorzy
Guru

« Odpowiedz #2 : 13 November 2006, 10:29:14 »

ciekawe ilu jeszcze Polakow spotka ten nieszczesny los na Cliffs of Moher.....

Change, mysle dokladnie tak jak Ty. Mam nadzieje ze to co sie stalo bedzie przynajmniej ostrzezeniem dla tych ktorzy odwiedza to i inne podobne miejsca w przyszlosci. Ja rozumiem ze ktos sie nie boi wysokosci (sam tez nie mam leku wysokosci). Ale nie rozumiem jak mozna nie bac sie o wlasne zycie w takim miejscu i w tak lekcewazacy sposob podchodzic do tematu.

Tomek

Link: ...to samo... "....na koniec pamiętaj - nawet jeżeli zostaniesz przez moderatora publicznie upomniany, nie jest to jeszcze powód do rozpaczy. Zadaniem moderatora jest utrzymanie porządku i nie oznacza to, iż żywi on do ciebie jakąś osobistą urazę. Po prostu w przyszłości staraj się unikać podobnego błędu"
change
Autorytet

« Odpowiedz #3 : 13 November 2006, 11:28:07 »

Kontynuacja w dzisiejszym Irish Times'ie:

Polish woman dies after fall from Cliffs of Moher
Pat Flynn

A 35-year-old woman was swept off the Cliffs of Moher in Co Clare yesterday but was still alive when recovered from the water an hour later.

Despite surviving the initial 600-foot fall, the woman died a short time later in a Galway hospital from her injuries.

The Polish woman, who had been living in Dublin for the past year, was visiting the popular tourist attraction with a male companion when high winds swept her into the sea.

Gardaí confirmed that they are treating the incident as a "tragic accident".

"We understand that the woman was near the cliff edge when she slipped. It appears that she lost her footing after being caught by a gust of wind.

"She was found about an hour later and airlifted to hospital in Galway where she passed away a short time later," a Garda spokesman said.

The incident occurred shortly after midday. The man who had been with the woman was unharmed but deeply shocked. He raised the alarm.

A largescale search was quickly launched and the woman was spotted in the water an hour later. Coast Guard units that had been involved in a training exercise near Rossaveal in Co Galway rushed to the scene.

The crew of the Shannon-based Irish Coastguard helicopter recovered the woman, who was unconscious, after she had been spotted by search teams on land.

When she was taken on board the helicopter, a crew member detected a pulse and she was rushed to Galway's University College Hospital but died a short time later.

Up to 800 people were at the cliffs at the time but the accident occurred in an area which was off the main tourist trail.
A Coast Guard spokesman said: "There were huge numbers at the cliffs at the time but very few, if any, where this tragedy happened.

"It looks like the woman stepped towards the edge to have a closer look but was swept off. The fact that she lived for so long afterwards is unreal," he said.

Gardaí were trying to contact the woman's family in Poland last night while a postmortem examination is due to be carried out this morning in University College Hospital Galway.

Added after 6 minutes:

Cytuj z: "Tomek398"

Mam nadzieje ze to co sie stalo bedzie przynajmniej ostrzezeniem dla tych ktorzy odwiedza to i inne podobne miejsca w przyszlosci. Ja rozumiem ze ktos sie nie boi wysokosci (sam tez nie mam leku wysokosci). Ale nie rozumiem jak mozna nie bac sie o wlasne zycie w takim miejscu i w tak lekcewazacy sposob podchodzic do tematu.

Nie wiem czy cokolwiek jest w stanie dotrzec do nas, Polakow. Najgorsza w przypadku Polakow jest pewnosc siebie jezeli chodzi o wedrowki po gorach itp. Zwazywszy na popularnosc gorskich wedrowek w Polsce zdecydowana wiekszosc weszla kiedys o wlasnych silach na wyzsza lub nizsza gore i nabiera nieslychanego w skali swiata doswiadczenie gorskiego, co wedlug wlasnego mniemania pozwala czuc sie pewnie i nie zwazajac na wszelkie ostrzezenia wlazic tam, gdzie tylko ma sie ochote, bo przeciez wypadki zdazaja sie tylko niedoswiadczonym  niedzielnym piechurom.
Tomek398
Moderatorzy
Guru

« Odpowiedz #4 : 07 August 2010, 07:53:09 »

Klify są dalej niebezpieczne.  Tego lata odpadł duży fragment klifu:

http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/0807/1224276379752.html

"Ms Webster added: “A large section of that ledge has now fallen into the sea in one of the many naturally occurring rock falls which take place at the cliffs."
« Ostatnia zmiana: 07 August 2010, 08:37:15 wysłane przez Tomek398 » Zapisane

Link: ...to samo... "....na koniec pamiętaj - nawet jeżeli zostaniesz przez moderatora publicznie upomniany, nie jest to jeszcze powód do rozpaczy. Zadaniem moderatora jest utrzymanie porządku i nie oznacza to, iż żywi on do ciebie jakąś osobistą urazę. Po prostu w przyszłości staraj się unikać podobnego błędu"
debian
Weteran
**

« Odpowiedz #5 : 07 August 2010, 12:36:31 »

Nie byłem jeszcze, ale chyba się przejadę bo widzę że dużo adrenaliny Mr. Green

Óglaigh na h-Eireann
malolo
Guru

94kg hardcoru - dieta ŻM

« Odpowiedz #6 : 07 August 2010, 12:49:59 »

ostatnio gralem na imprezie na klifach i musze przyznac ze jak dla mnie to za wysoko

dodalem sobie otuchy piwem ktorego nazwy nie podam bo jest to konkurencyjna marka dla ulubionego piwa admina

Cytuj z: listo
Ja mogę zadzwonić na GARDA STATION i powiedzieć, że malolo organizuje party na plaży
Tomek398
Moderatorzy
Guru

« Odpowiedz #7 : 07 August 2010, 13:39:26 »

Nie byłem jeszcze, ale chyba się przejadę bo widzę że dużo adrenaliny Mr. Green
W tym artykule do którego link podałem piszą między innymi o tych zdjęciach:
z takim oto komentarzem "The pair’s stunt was widely criticised as “foolhardy” and “idiotic”."

« Ostatnia zmiana: 07 August 2010, 13:45:03 wysłane przez Tomek398 » Zapisane

Buniusia79
Moderatorzy
Guru

- 24.2 kg / dukam od 14 lutego

« Odpowiedz #8 : 07 August 2010, 14:04:05 »

Ci na rowerach to nie mają równo pod sufitem, albo dla kogo żyć Shocked
Ja jeszcze na tych klifach nie byłam i jakoś mnie nie ciągnie tam...chciałabym zobaczyć, ale mam jakieś obawy.
Nie jadę.

Tomek398
Moderatorzy
Guru

« Odpowiedz #9 : 07 August 2010, 14:06:11 »

Buniusia, tam na Klifach jest bardo bezpiecznie, o ile przestrzega się pewnych reguł i ograniczeń.

Buniusia79
Moderatorzy
Guru

- 24.2 kg / dukam od 14 lutego

« Odpowiedz #10 : 07 August 2010, 14:07:54 »

Ja bym przestrzegała, ale założę się, że moja połówka chciałaby jedno zdjęcie z pogranicza rozsądku...

Marcelina
MyCork
Ekspert
**

« Odpowiedz #11 : 07 August 2010, 15:13:06 »

Shocked az mi oczy wyszly . Masakra to jest albo glupota wrodzona albo uzaleznienie od adrenaliny. Przeciez tam tak wieje ze masakra juz nie mowiac ze jaka pulka skalna moze sie akurat oderwac....

brak slow
debian
Weteran
**

« Odpowiedz #12 : 07 August 2010, 17:22:54 »

O w morde ale tam wysoko  Shocked

muszę sobie rower kupić  Mr. Green

Óglaigh na h-Eireann
poldek 1
Stały bywalec
*

« Odpowiedz #13 : 07 August 2010, 18:16:25 »

na moherach jest bezpiecznie - jest mur ( tam gdzie ci kolesie jezdza nie da sie zejsc - nie przeskakujac  przez mur) pilnoja specjalni ludzie z obslugi
oznakowani i wyposazeni w gwizdki i nawet jesli ktos sie wychyla za ,albo wspina zeby zrobic fajniejsze zdjecie zaraz zganiaja.
wiec jest bezpiecznie na wyznaczonym deptaku - co innego ze ludziska na koncu deptaka przskakuja za murek i ida sciezka do konca ko juz nie jest pilnowane i rbisz to na swoja odpowiedzialnosc (glupote)
- swoja droga przereklamowane te klify
Tomek398
Moderatorzy
Guru

« Odpowiedz #14 : 07 August 2010, 20:37:27 »

nie wiem czy upadek z klifu był tutaj przyczyną, ale właśnie przeczytałem że niedaleko klifów Moher wyłowiono dzisiaj prawdopodobnie ciało Polaka Sad

http://www.rte.ie/news/2010/0807/clare.html

Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Off Topic  |  Wątek: Zginela Polka po upadku z Cliffs of Moher « poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!