Forum Stowarzyszenia MyCork
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
Czy dotarł od Ciebie email aktywacyjny?
28 May 2015, 19:00:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
445,392 wiadomości w 32,938 wątkach; wysłane przez 6,363 użytkowników
Najnowszy użytkownik: mnapienn
* Strona główna Pomoc regulamin / rules Szukaj Kronika MyCork Zaloguj się Rejestracja
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: przepisy na ciasta, ciasteczka i desery w wersji diet :) 0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: przepisy na ciasta, ciasteczka i desery w wersji diet :)  (Przeczytany 1331 razy)
asteroida
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
22. Jun. 2009
wiadomości: 180



WWW
« : 29 January 2012, 05:54:13 »

Jak w temacie. Czy zna ktoś fajne przepisy na smaczne ciasta,ciasteczka lub desery, ale takie bez cukru a ze słodzikiem lub fruktozą i bez mąki a np z otrębami, płatkami owsianymi, no w ostateczności może być mąka razowa.
Chętnie skorzystam i wypróbuję Smile więc jak coś macie to piszcie.

Ja robię pyszny sernik na zimno diet.

Potrzeba: 3 serki homogenizowane 0% tłuszczu i bez cukru ( są w Pewexie) lub ser biały chudy, 4 kolorowe galaretki bez cukru ( są w Tesco), słodzik, owoce (brzoskwinie z puszki, truskawki)

Robimy galaretkę ale z połowy wody podanej w przepisie na opakowaniu. Studzimy i mieszamy z jednym serkiem ciągle mieszając, następnie przekładamy do wysokiego naczynia lub blachy i wkładamy do lodówki do stężenia. Jak stężeje to, to samo robimy z dwoma pozostałymi serkami. Na trzecią, stężałą warstwę kładziemy owoce i zalewamy galaretką robioną normalnie wg przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki. Jak stężeje można jeść Smile
W wersji z białym serem, ser miksujemy na gładką masę, dzielimy na trzy części po ok 150g i reszta tak samo jak wyżej.

Nutella diet.
Potrzeba: 1 żółtko, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 2 łyżeczki słodziku (lub 9 pastylek)

Wszystkie składniki wymieszać do powstania gładkiej i gęstej masy.

Kremu używam jako polewę do ciast oraz dodatek do deserów i jogurtów oraz do placuszków śniadaniowych (przepis poniżej)

Placuszki śniadaniowe
Potrzeba:1 łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb owsianych,1 jajko,1 łyżka kefiru

Wszystkie składniki wymieszać, nakładać łyżką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Z podanej ilości wychodzi 5 placuszków

Mam jeszcze inne przepisy jeśli ktoś jest zainteresowany:)
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 29 January 2012, 05:55:44 wysłane przez asteroida » Zapisane

"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji"
asteroida
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
22. Jun. 2009
wiadomości: 180



WWW
« Odpowiedz #1 : 06 February 2012, 15:32:10 »

No nic Smile Chyba tylko ja jestem na diecie Wink
Zapisane

"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji"
tatarka
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Oct. 2008
wiadomości: 511


« Odpowiedz #2 : 06 February 2012, 18:38:41 »

slodzik jest  bardziej niezdrowy od cukru.
Zapisane
jill12
Autorytet
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
08. Jan. 2009
wiadomości: 1265


time U enjoy wasting was not wasted


« Odpowiedz #3 : 06 February 2012, 19:58:57 »

ja mialam fajne ciasto marchewkowe na migdalach zamiast maki - gdzies w watku o kuchni jest.

znajde to zamieszcze

robilam ostatnio marchewkowe z kokosem na soku jablkowym ale zakalec w srodku wyszedl - wiec nie zamieszczam - bo raz wyjdzie raz nie Sad ale jak wyjdzie to dobre - robilam go na przepisie ciasta z dyni i kokosu (zamiast mleka dalam sok jablkowy) i zero cukru - hmm moze to wina mojego 'piekarnika'

tu gdzies jest ciasto z dynia i kokosem:

http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?527096

Zapisane

Jakiekolwiek byłoby źródło mej głupoty, jeszcze się nie wyczerpało.
asteroida
Stały bywalec
*
Offline Offline

Użytkownik od:
22. Jun. 2009
wiadomości: 180



WWW
« Odpowiedz #4 : 07 February 2012, 02:39:29 »

slodzik jest  bardziej niezdrowy od cukru.


Wiem, że jest niezdrowy, ale nie tuczy tak jak cukier i raz na jakiś czas w małej ilości nie zaszkodzi. A wiesz ile gorszej chemii ludzie pochłaniają z  innych , często kupowanych i ogólnie dostępnych produktów spożywczych...

Dodano: 07 February  2012, 02:40:37
ja mialam fajne ciasto marchewkowe na migdalach zamiast maki - gdzies w watku o kuchni jest.

znajde to zamieszcze

robilam ostatnio marchewkowe z kokosem na soku jablkowym ale zakalec w srodku wyszedl - wiec nie zamieszczam - bo raz wyjdzie raz nie Sad ale jak wyjdzie to dobre - robilam go na przepisie ciasta z dyni i kokosu (zamiast mleka dalam sok jablkowy) i zero cukru - hmm moze to wina mojego 'piekarnika'

tu gdzies jest ciasto z dynia i kokosem:

http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?527096



Dzięki Jill Smile wypróbuję Smile Kiedyś jadłam ciasto marchewkowe ale bez kokosa i było pyszne.
Zapisane

"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji"
tatarka
Weteran
**
Offline Offline

Użytkownik od:
26. Oct. 2008
wiadomości: 511


« Odpowiedz #5 : 07 February 2012, 11:19:23 »

ilosc insuliny wydzianej po spozyciu slodzikow jest wyzsza niz po cukrze, a co sie dzieje z nadmiarem wydzielonej insuliny? ...
wiem ile chemi jest w gotowych produktach.
Zapisane
niunia
Guru
*****
Offline Offline

Użytkownik od:
30. Jun. 2007
wiadomości: 2216



« Odpowiedz #6 : 08 February 2012, 17:45:29 »

Tatarka watek o przepisach nie o insulinie i chemi
Zapisane

Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.
Jan Paweł II
niunia
Guru
*****
Offline Offline

Użytkownik od:
30. Jun. 2007
wiadomości: 2216



« Odpowiedz #7 : 14 February 2012, 23:28:05 »

Ciasteczka cynamonowe
(bez mleka, jajek i bez glutenu)

Składniki:
4 łyżki oliwy
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki szybko zagnieść, następnie wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Zmrożone ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka (można użyć szklanki, foremek, albo nożem pociąć ciasto w paseczki). Ciasteczka piec ok 5 minut w temperaturze 125 stopni C.

Ciastka kokosowe
(bez mleka, jajek i glutenu)

Potrzebujemy:

opakowanie kleiku ryżowego
200 g margaryny
pół szklanki cukru
5 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić z cukrem, do tego wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe. Potem uformować z masy spłaszczone kluli i piec w piekarniku na rumiany kolor.

Ciasteczka owsiane
(bez mleka i jajek)

Potrzebujemy:

400 g. płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki kleiku ryżowego
pół szklanki cukru
200 g margaryny
szczypta soli
3 łyżki rodzynek
3 łyżki ziarna łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę z połową szklanki cukru. Następnie dodać płatki owsiane błyskawiczne, rodzynki i słonecznik. Z masy uformować spłaszczone kuleczki i piec w piekarniku na rumiany kolor.

Ciasteczka ryżowe
(bez glutenu, jaj i mleka)

Potrzebujemy:

1/2 szklanki maki ryżowej
1/2 szklanki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
łyżeczka masła
3 łyżki kaszki produkowanej z ryżu i mączki chleba świętojańskiego

Sposób przygotowania:

Masło trzeba posiekać z mąka, a specjalną kaszkę wymieszać z wodą. Następnie wszystkie te składniki połączyć i wrobić ciasto. Należy je włożyć do zamrażalnika w foliowym woreczku na ok. 15 min. Ze schłodzonego ciasta formujemy spłaszczone kulki na ok 1cm grubości. Na końcu układamy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy ok 15 w 220 stopniach C.

Ciasteczka słonecznikowe
(bez jajek)

Potrzebujemy:
1 i 1/3 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 kostka miękkiego masła (lub margaryny)
1 szklanka cukru (w zależności od upodobań, można mniej lub więcej, poza tym ja daje pól na pól cukier zwykły i puder, wtedy są bardziej kruche)
1 opak. cukru waniliowego (nie trzeba jeśli uczula)
1 szklanka ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni do czasu aż będą jasnozłote. Masło (lub margarynę) wymieszać mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
Następnie ulepić kulki o wielkości orzechów włoskich. Ciastka kłaść na blasze (można je nieco spłaszczyć) i piec w piekarniku 175 st. ok. 15 min. Po upieczeniu są dość kruszące, ale po wystygnięciu sztywnieją.

Deser z jabłuszkiem
(bez mleka, jaj, glutenu)

Potrzebujemy:

1 duże jabłko
1/2 l wody
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Jabłko należy umyć i obrać ze skórki, a potem zetrzeć je na tarce. Następnie odlać szklankę zimnej wody i rozrobić w niej mąkę. Pozostałą wodę zagotować z jabłkiem i mieszać przez 5 min. Na końcu wlać mąkę rozrobioną z wodą do i mieszać aż zgęstnieje.
Nie wiem czy do konca dla ludzi na diecie ale cukier mozna zastapic czyms innym
Zapisane

Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.
Jan Paweł II
jill12
Autorytet
****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Użytkownik od:
08. Jan. 2009
wiadomości: 1265


time U enjoy wasting was not wasted


« Odpowiedz #8 : 15 February 2012, 13:20:01 »

o te cynamonowe fajnie brzmia ale te kokosowe z kostka margaryny? to chyba malo dietetyczne Wink

ja znalazlam cos takiego - fajne i pozywne. cukru mozna wedle uznania - lub zastafic fruktoza/slodzikiem. zamiast maki zmielone migdaly
za blogiem: http://karolinagotuje.blogspot.com/2011/03/kokosanki-czyli-zdrowe-rafaello-d.html

Coś słodkiego i bardzo dobrego! Duuuuużo mniej kaloryczne niż standardowe kokosanki, ponieważ nie używamy masła, mąki ani innych tego typu rzeczy.


Składniki na duuuuuużo kuleczek Wink
400g zmielonych migdałów
200g kokosowych wiórków
160g jogurtu greckiego light
6-8 łyżek brązowego cukru- lub więcej, zależy jak słodkie łakocie chcecie uzyskać
2 białka
aromat migdałowy, waniliowy lub inny ale te najlepiej pasują

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celcjusza. Wszystkie składniki mieszamy razem i lepimy nieduże kulki. Po upieczeniu mój chłopak natchnął mnie do pewnej modyfikacji- możecie "wlepić" do środka całego migdała- jak w prawdziwym Rafaello Smile. Możecie  część kulek obtoczyć w wiórkach, a część zostawić gładką i po upieczeniu zamoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Pieczemy je około 20 min, wszystko zależy od typu piekarnika. Kuleczki mają być złote ale nie dopuśćcie do zbyt mocnego zrumienienia.
Zapisane

Jakiekolwiek byłoby źródło mej głupoty, jeszcze się nie wyczerpało.
Strony: [1] Do góry Drukuj 
Forum Stowarzyszenia MyCork  |  Varia  |  Dyskusje tematyczne  |  Kuchnia  |  Wątek: przepisy na ciasta, ciasteczka i desery w wersji diet :) « poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!